Ocean Plastics Lab komt terug naar Brussel in de strijd tegen de vervuiling van onze oceanen

Ocean Plastics Lab komt terug naar Brussel in de strijd tegen de vervuiling van onze oceanen

19 tot en met 30 september 2019 - KANAL — Centre Pompidou

Van 19 tot en met 30 september komt de tentoonstelling ‘Ocean Plastics Lab’ opnieuw naar Brussel, en dit in het kader van de R&I Days, een organisatie van de Europese Commissie. Het initiatief was ook al te gast in diverse andere wereldsteden, zoals Turijn, Parijs, Brussel, Washington D.C., Ottawa, Berlijn en Lissabon.

De tentoonstelling Ocean Plastics Lab, die voor iedereen toegankelijk is, nodigt bezoekers uit om na te denken over de plasticvervuiling van onze oceanen en de gevolgen daarvan voor mens, dier en de natuur.

Wie de tentoonstelling in de vier thematische containers voor de ingang van KANAL - Centre Pompidou in het kader van de R&I Days (Research and Innovation Days/Onderzoeks- en Innovatiedagen) bezoekt, komt meer te weten over het actuele internationale onderzoek naar zeevervuiling. Men leert er ook wat de wetenschap doet om het probleem van plasticafval in onze zeeën te begrijpen en te bestrijden, en men kan er ontdekken hoe elk van ons zijn steentje kan bijdragen om dit probleem op te lossen.

Elk jaar belandt er 4,8 tot 12,7 miljard kilogram plasticafval in de oceanen, goed voor gemiddeld 35 vrachtcontainers per uur. Dit groeiende milieu- en maatschappelijke probleem heeft gevolgen voor alle levensvormen: dieren, planten, en bovenaan de voedselketen: de mens.

De meeste kunststoffen doen er eeuwen over voor ze volledig afgebroken zijn. Een groot deel van dat plasticafval bestaat uit verpakkingen van voedsel, vismateriaal, zakjes, flessen en andere producten die we dagelijks gebruiken. Zeevogels en vissen slikken het per ongeluk in of raken erin verstrikt, waardoor ze kunnen stikken of verhongeren. Mettertijd wordt het plastic minder sterk en valt het uit elkaar tot minuscule stukjes, zogenoemde microplastics. Die worden ingeslikt door vissen en weekdieren, en belanden op die manier in onze voedselketen.

Achtergrondinformatie

Om iets te doen aan dit probleem zijn de zeven grootste geïndustrialiseerde landen (G7) op initiatief van Duitsland begonnen met een actieplan tegen afval in zee. Dit plan werd vervolgens uitgebreid tot de landen van de G20. In dat kader heeft het Duitse Ministerie van Onderwijs en Onderzoek, met steun van het Directoraat-Generaal voor Onderzoek en Innovatie van de Europese Commissie en het Duitse Consortium voor Onderzoek op Zee, Ocean Plastics Lab in het leven geroepen. Het is de bedoeling mensen bewust te maken van de plasticvervuiling.

Op de tentoonstelling komen diverse onderzoeksprojecten aan bod, waaronder projecten die gefinancierd worden door de EU. Het geheel krijgt vorm in vier toegankelijke vrachtcontainers, elk gewijd aan een specifiek thema.

Container 1: OCEAN PLASTICS LAB

Aan de hand van plastic dat op plaatsen ver van hier werd gevonden, wordt benadrukt hoe ernstig het probleem is. Via een interactieve installatie krijgen de bezoekers een eerste indruk van het probleem in onze oceanen.

Container 2: Het afval ZIEN

Hier kan men op een interactieve manier kennismaken met de methodes die onderzoekers gebruiken en met de resultaten van hun werk.

Container 3: De gevolgen van het afval OPSPOREN

Deze container is ingericht als een laboratorium. Als bezoeker kan men er via interactieve opstellingen zelf ontdekken in welke mate plastic afval een bedreiging vormt voor het leven in zee.

Container 4: SAMEN aan oplossingen WERKEN

In de vierde container krijg je informatie over de strijd tegen de vervuiling van de zeeën en hoe je daar zelf kunt aan meewerken. Er wordt ook uitgelegd hoe we zelf minder plastic kunnen verbruiken.

Voorts kunnen bezoekers in een recyclingworkshop ontdekken hoe ze gebruikt plastic een tweede leven kunnen geven. In amper 15 minuten kun je er plasticafval omtoveren tot een totaal nieuw object, dat ook nog eens dienst kan doen als een prachtig, duurzaam geschenk.

Meer informatie: https://oceanplasticslab.net/

Contactpersoon voor de pers:

Voice Agency — Inge Van Eycken — inge@voice.be — +32 472 49 36 86

Meer informatie vindt u op https://oceanplasticslab.net/

Praktische informatie:

 • Waar:   KANAL — Centre Pompidou
  Akenkaai/ Quai des Péniches, 1000 Brussel
 • Openingstijden:
  - maandag  t.e.m. vrijdag: 9.00 tot 19.00 u.
  - zaterdag en zondag: 10.00 tot 17.00 u.
 • Opgelet: gelieve groepen die aan de workshop wensen deel te nemen van tevoren aan te melden.

 • Doelgroep: iedereen
 • Gratis toegang

 

Contacteer ons
Inge Van Eycken Press officer
Inge Van Eycken Press officer
Over Ocean Plastics Lab

Ocean Plastics Lab
Esplanade Solidarność 1980, Brussels